Fs Agro - Aktualitások

Fs Agro - Aktualitások

6900 Makó, József Attila u. 34 +36 (30) 968 6452

Hírek

Aktualitások
Aktualitások
Aktualitások: Növényvédelmi tanfolyam/továbbképzés Mezei pocok elleni védekezés Növényvédő gépek műszaki felülvizsgálata

Növényvédelmi tanfolyam/továbbképzés

A növényvédő szerek használata veszélyes tevékenység, emiatt felhasználásukat szigorú előírások szabályozzák. A termelőkre vonatkozó legfontosabb előírásokat, a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV.23.) FVM rendelet részletesen tartalmazza.

Ennek értelmében a korszerű növényvédő szerek egy részének vásárlása, kijuttatása továbbra is engedélyhez kötött. I., II., forgalmi kategóriájú növényvédő szert csak olyan személy vásárolhat, juttathat ki, aki rendelkezik az erre feljogosító, érvényes forgalmazási-, vásárlási-, és felhasználási engedéllyel, úgynevezett „ZÖLD KÖNYV”-vel.

 A vásárlási engedéllyel (ZÖLD KÖNYV) rendelkező termelő:

  • II., III. forgalmi kategóriájú növényvédő szert szabadon, I., forgalmi kategóriájút, növényorvos által kiállított vénnyel vásárolhat, a növényvédő szereket Önmaga, illetve közvetlen családtagjai számára kijuttathatja
  • Alkalmazottként növényvédelmi munkakörben dolgozhat, raktárosi feladatot láthat el bármely forgalmi kategóriájú növényvédő szer raktározása során
  • II., III. forgalmi kategóriájú növényvédő szert forgalmazó kiskereskedelmi egységet (gazdabolt) engedélye alapján, I. forgalmi kategóriájút, felsőfokú növényvédelmi végzettségű szakember felügyeletével üzemeltethet, ott eladó lehet
  • Engedélye önállóan nem jogosítja fel birtokosát, hogy más számára szolgáltasson (permetezzen), csak úgy, ha felsőfokú növényvédelmi végzettségű szakemberrel szerződést köt munkája felügyeletére.

 Az engedély érvényessége a kiállítástól számított 5 év, annak letelte után, az engedély érvényét veszti, tehát meg kell újítani, 8 órás továbbképzés keretében, ami nem vizsgaköteles.Azok számára, akik engedéllyel nem rendelkeznek, az engedély megszerzéséhez 80 órás növényvédelmi alaptanfolyamon kell részt venniük, ami vizsgával zárul.

A képzés az érintett termelők elfoglaltsága miatt csak téli időszakban lehetséges, az év többi részében új engedély megszerzésére általában nincs lehetőség. 2009. január 1-jétől Magyarországon is bevezették a Kölcsönös Megfeleltetés teljes rendszerét, mint a közvetlen támogatások ellenőrzési rendszerét. Az ellenőrzés során az ellenőrök azt vizsgálják, hogy a támogatott termelők a rájuk vonatkozó hatályos jogszabályokat a gazdálkodás során betartják-e. Az MVH jelöli ki az ellenőrzöttek körét (egy részét véletlenszerűen, tehát bárki bekerülhet az ellenőrzésre kijelöltek közé), azok közül, akik a területeik után bármilyen támogatásban részesülnek. Az ellenőrzött jogszabályok között található a növényvédelmi jogszabályok betartásának ellenőrzése is, amely a mezőgazdasági termelést folytató termelők közül gyakorlatilag mindenkit érinthet, aki növényvédő szert használ gazdálkodása során. Továbbá az AKG támogatást elnyert gazdálkodók ellenőrzése során is jelentős hangsúly helyeződik a növényvédő szer felhasználásra, mely szabályainak megszegése súlyos szankciót vonhat maga után. Ahol a helyszíni ellenőrzés jogsértést állapít meg (pl.: engedély hiánya, lejárt engedély stb.), ott a hiányosság jellegétől és súlyosságától függően, az érintett területek esetében csökkentik a tárgy évi kifizetés összegét. Amennyiben még nincs engedélye, de tervezi a megszerzését, vagy lejárt az engedélyének érvényességi ideje és megújítaná, a téli hónapokban Bács-Kiskun és Csongrád megyében is indulnak tanfolyamok, továbbképzések melyekről elérhetőségeinken bővebb információt nyújtunk.

 

Mezei pocok elleni védekezés

A mezei pocok (Microtus arvalis) elleni védekezés – mint nagy kártétellel fenyegető kártevő elleni védekezési kötelezettség – minden termelőnek kiemelt feladata. Az elmúlt években az enyhe téli időjárás és a kis mennyiségű téli csapadék hatására a mezei pocok állomány tömegszaporodása (gradáció) alakult ki az ország több megyéjében, mely jelentősen érintette a Dél-Alföldi Régiót is. A nagy területeket érintő rendkívüli helyzetben a régóta nem látott fertőzöttség súlyos károkat okozott. Mivel az elmúlt évekhez hasonló, kedvező környezeti feltételek fennállása esetén idén is komoly kockázatot jelenthetnek a rágcsálók, így fel kell készülni a kármegelőzésre az integrált növényvédelem eszközrendszerének alkalmazásával. A veszélyeztetett területeken fel kell mérni a fertőzöttséget és folyamatosan nyomon kell követni a károsító egyedszámának alakulását. A felméréshez és a megfelelő védekezési mód kiválasztásához vegyék igénybe növényorvos szakember irányítását. A védekezési eljárások komplex rendszerét célszerű alkalmazni, melyek jelentősen képesek csökkenteni a rágcsálók állományait. A táblára telepedett ragadozó madarak, melyek a mezei pockok természetes ellenségei, mint például az egerészölyvek, a vércsék és a varjak, a rágcsálók felszaporodását részben meg tudják akadályozni. A természetes ellenségek tevékenységét T-alakú ülőfák kihelyezésével segíthetjük. Noha ez a módszer nem biztosít azonnali megoldást, és jelentős mértékű túlnépesedést nem tud felszámolni, hosszú távú alkalmazása mindenképpen hasznos. Arra azonban ügyelniük kell a termelőknek, hogy ne helyezzenek ki ülőfát olyan területre, ahol növényvédő szerrel védekeznek a mezei pocok ellen.

Fontos, hogy a talajművelés során az agrotechnikai védekezés lehetőségeit is alkalmazzák, hiszen a talajbolygatással megsemmisülnek a fészkek és csökken a rágcsálók egyedszáma. Ha a terület pocok-fertőzött, a lazításos vagy szántás nélküli talajművelés helyett inkább a szántást érdemes elvégezni.

Erősebb fertőzöttség esetén növényvédő szeres kezelés válhat indokolttá. Hazánkban jelenleg három készítmény engedélyezett a mezei pocok elleni védekezésre: Arvalin LR (40 g/kg cink-foszfid), Polytanol (28% kalcium-foszfid), valamint Delu (800 g/kg kalcium-karbid), melyek kizárólag a járatok nyílásába helyezve alkalmazhatók. Az Arvalin LR csalétket (2-3 szem/járat) a kártevő által lakott járat nyílásába kell helyezni. A vadon élő állatok védelme érdekében a felületkezelés tilos. A Polytanolból járatonként 2 g (2-3 szemcse) behelyezése után a járatokat minden esetben földdel el kell tömni. Tilos a készítményt felhasználni esős, ködös időben és átázott talajon. A Polytanol nem érintkezhet vízzel. A Delu kizárólag riasztó hatással rendelkezik. A készítményből 5-6 g-ot kell a károsító járatába juttatni, majd a lyukat azonnal le kell zárni (betaposni nem szabad). A talaj nedvességének hatására keletkező acetiléngáz a járatokat kitölti. A készítmény egész évben alkalmazható. A termék kizárólag a károsító járataiba helyezendő, a növényre nem kerülhet.

A Redentin 75 RB (0,0075% klórfacinon) csak szükséghelyzeti engedély birtokában használható. Az elmúlt időszakban tapasztalható mezei pocok fertőzöttség miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szükséghelyzeti engedélyt adott ki a Redentin 75 RB rágcsálóirtó szer felhasználására. Az idei őszi mezei pocok fertőzöttség miatt 2016. szeptember 28. és 2017. január 18. közötti időszakban használható a Redentin 75 RB rágcsálóirtó szer az ország egész területén, szántóföldi és kertészeti kultúrákban, álló lucernában és mezőgazdaságilag nem művelt területeken. A kezeléseket ősszel akkor indokolt elvégezni, ha a 100 m2-re eső lakott járatszám 3-5 db. A kezelések – a károsító területi felvételezését (Adatlap) és a megyei kormányhivatalok növényvédelmi és talajvédelmi osztályán történő termelői regisztrációt követően – szántó területeken, kertészeti kultúrákban járatkezeléssel 6-10 g/járat dózisban végezhetők el, kivéve álló lucernában ahol a kezelés 80%-os növényborítottság esetén teljes felületkezeléssel is elvégezhető 20-40 kg/ha dózisban. A környezetvédelmi szempontok biztosítása érdekében a kezelés a növényvédelmi szakember és a területi vadásztársaságok szakértőinek együttműködésével kell, hogy megvalósuljon. A vadásztárságokkal történő együttműködésről a termelői regisztrációhoz írásos igazolást kell a hatóság felé bemutatni.

A felvételezéshez és a termelői regisztráció lebonyolításához kérje szakembereink segítségét!

 

Növényvédő gépek műszaki felülvizsgálata

 A földművelésügyi miniszter 71/2016. (X. 28.) FM rendelete módosított a 43/2010. (IV.23.) FVM rendelet növényvédelmi gépek felülvizsgálatával kapcsolatos előírásait, mely szerint a három évnél idősebb, a rendeletben rögzített szigorú felülvizsgálaton át nem esett, vagy a felülvizsgálaton nem megfelelt növényvédelmi géppel 2016. november 26. után tilos lett volna növényvédelmi tevékenységet végezni.

A módosítás értelmében a növényvédő gépek felülvizsgálata 3 évente kötelező, de az ide vonatkozó határidő kikerült a rendeletből. A rendelet módosítása során a vizsgáztatásra vonatkozó szigorú műszaki feltételeket is törölték.

A jelenleg hatályban lévő rendelet a kötelező vizsgáztatásra határidőt nem rögzít, ezért azt javasoljuk, hogy a vizsgáztatással várjanak, hiszen a 2017 tavaszi növényvédelmi időszak kezdetéig minden bizonnyal kialakul egy végleges állapot a szabályozás terén.

Kísérjék figyelemmel az ide kapcsolódó híreket, fejleményeket honlapunkon, vagy érdeklődjenek elérhetőségeinken a műszaki felülvizsgálattal kapcsolatban.